URATARINA

Mylläri Maria Varso

Perustava Elementin tuotannossa työskentelee kaksi betonimylläriä. Seurasimme päivän ajan toisen heistä työpäivää. Mylläri Maria Varson päivittäisenä työtehtävänä on huolehtia, että betonielementtityöntekijät saavat kivien valmistamiseen oikeanlaatuista massaa ja juuri oikeaan aikaan.

Perustava Elementin tehtaalla valmistetaan massaa kahden betonimyllyn voimin. Vanhaksi myllyksi kutsutaan tehtaan alkuperäistä myllyä, jolla myös tänään seuraamamme mylläri Maria Varso valmistaa massaa. Oman työpäivän alkajaisiksi Maria on ensin kiertänyt läpi kaikki tuotantotilat, jututtanut eri betonielementtityöntekijät ja tarkastanut tulevan työpäivän "kivikuvat". Kierroksen jälkeen Maria on hahmottanut paremmin tulevan päivän kulun ja määrät mitä tullaan valmistamaan.

Ennen omalle työpisteelle eli myllylle menemistä, Maria kirjoittaa pöytäkohtaiset muistiinpanot valettavista kivistä. Muistiinpanoihin yleensä kirjoitetaan esimerkiksi "Petri / huokoistettu 37" ja se tarkoittaa säänkestävää betonia Petrille, jonka lujuus on 37. Lisäksi Maria kirjoittaa ylös massan määrän eli montako kuutiota kukin elementtityöntekijöistä omaan kiveen tarvitsee. Tämän talven aikana Perustava Elementillä otetaan käyttöön uusi tuotannonohjausjärjestelmä, joka kokoaa nyt manuaalisesti kerättävät tiedot suoraan pöytäkohtaisesti massan valmistusta varten.


"Jokaisella betonielementtityöntekijällä on oma kivi, joka päivän aikana valmistetaan. Tästä jos katsot niin tämän pöydän muistiinpanoissa lukee, että "Jere 45 3,5 m3". Valmistettavassa massassa lujuudet ovat tyypillisesti nuo 37 tai 45."


 

Myllärin työpäivä; suunnittelua ja ennakointia

Maria aloittaa oman työpäivän tyypillisesti kello 06.00. Aamuisin tuotannon puolella betonielementtityöntekijät siirtävät ensin edellisen päivän valmistetut kivet pois uusien tieltä. Paikat siivotaan ja pöydät puhdistetaan uusien muottien tekemistä varten. Oman kierroksen jälkeen Maria sulkee illalla pestyt valu-astiat eli jassikat ja laittaa pyöräkoneen pihalla käyntiin. Talvisin siilosta napsautetaan myös öljylämmittimet päälle.

Myllärin valmistamaa massaa tarvitaan ensimmäisen kerran noin kello 08.00-09.00 aikoihin. Tätä ennen Maria on ehtinyt tekemään muita valmistavia huoltotöitä. Kiviaines-vaaka on täytynyt puhdistaa ja myllyä huoltaa. Joskus myllyä tarvitsee myös piikata. Se ei aina ole Marialle mieluisinta hommaa, vaikka vaihtelua sekin.

Pohjavalut ensimmäisenä

Ensimmäisenä oppina huomaan, että myllärin tuo on liikkuvaa. Mylläri kiertää työpäivän aikana tuontantotiloja useaan otteseen sekä koneella ajaen että kävellen. Ennen aamukahvia Maria kyselee jo ensimmäisiltä haluavatko betonielementtityöntekijät massaa omiin pohjavaluihin. Maria selittää pohjavalun tarkoittavan sitä, että esimerkiksi eristettyyn betonielementtiin ensin valetaan ulkokuori, johon on laitettu alle pohjaverkko. Pohjavalun päälle laitetaan myöhemmin eristeet ja lisäraudat ja lopuksi valetaan vielä sisäkuori.


"Jos oikein hyvin käy, ennen pohjavaluja ehtii käymään kahvilla ja aamupalalla. Joudun tai saan sovittaa omat taukoni niihin väleihin, kun vain pystyn niitä pitämään."


 

Myllylle mars ja ohjelma käyntiin!

Saatuaan tiedot päivän ensimmäisistä valuista ja määristä, Maria kapuaa myllylle valmistamaan massaa. Massan tekoa varten mylläri säätää myllyn ohjelmaan oikeanlaisen reseptin. Ohjelmassa säädetään määrän lisäksi mm. massan kiviaineskosteuksia sekä vesiprosenttia. Itse myllyyn ainekset tulevat ohjelman reseptin mukaisesti. Hiekkasiilosta saapuu vaikka vajaa 2000kg kiviaineksia, ja sen jälkeen siiloon lisätään sementtiä, vettä ja lisäaineita.

Jassikka kerrallaan tuotantoon

Massan valmistumisen jälkeen Maria hyppää ulos myllystä ja nappaa pihalla lämmenneen pyöräkuormaajan kyytiin valmiin jassikan. Jassikka kuljetetaan tuotantoon ja sinne mihin se on juuri silloin tilattu. Toinen mylläreistä eli Pertti mittaa vielä Marian valmistaman massan ilman ja notkeuden. Tämän jälkeen Maria saa Pertiltä lausunnon, onko massan resepti oikeanlainen ja tarvitaanko ohjelmaan muutoksia.


"Käytännössä mylläri on itse vastuussa massan laadusta. Hän kyllä kuulee hyvässä ja pahassa millaista massa on ja mitä betonielementtityöntekijät ovat siitä mieltä. Tykkään tämän työn liikkuvuudesta ja siitä, että jokainen päivä on erilainen. Ratkottavia asioita riittää!"


 

Vuoropuhelu on työssä tärkeintä

Normaalina työpäivänä Maria valmistaa massaa keskimäärin noin 30-45 kuutiota. Jos kaikki menevät suunnitellusti, Maria pääsee kotiin kello 14.00 aikoihin. Perustava Elementillä pyritään siihen, että päivän kivet ovat valettuna ennen kello 14.00. Työpäivän päätteeksi Maria vielä pesee jassikat ja tekee valmistavia töitä jo seuraavaa päivää varten.

Vastuullisessa myllärin työssä vuoropuhelu ja keskustelu muun tuotannon välillä on yksi työn onnistumisen vaatimus. Maria on myllärin työssä oppinut, että ennakoida ei voi koskaan liikaa, sillä ihannetilanne on se, että elementtejä ei valeta kaikkia samalla kertaa. Tarkoitus ei ole myöskään seisottaa ketään massaa odottamassa.


"Myllärin työ on sekä nopeaa ongelmanratkontaa, että haastavaa sumplimista. Massan lämpötilaa täytyy seurata jatkuvasti ja sen on pysyttävä 15-asteisena. Olen liikkuvaa sorttia itsekin ja sehän tässä työssä on parasta, että saan suihkia tuotannon ja myllyn väliä ja pääsen tekemään todella monipuolisia töitä."


Ennen työpäivän loppumista ehdimme Marian kanssa vielä juttelemaan Perustavalla työskentelystä. Lahdesta Lammille työmatka taittuu helposti ja Maria viihtyy työssään erittäin hyvin. Perustava Elementin työyhteisö sekä oma ammatti myllärinä tuntuvat parhaalta ratkaisulta juuri tähän elämänvaiheeseen. Myllärin työssä yhdistyy sekä käsillä tekeminen että oma ajattelu.

Katso Perustavan avoimet työpaikat täältä!

Tutustu palveluihimme

Ammattilaiset | Kotitaloudet


Kaikki yhteystiedot >>

Lähetä tarjouspyyntö >>