Milloin tilata perustukset

PERUSTAVA  |  RAKENTAJAN VINKIT

Kellarin rakentaminen – elementeistä vai harkoista?

Mitä kellarin rakentamisesta tulisi tietää? Tässä blogissa on äänessä Perustava Tampereen myyjä Ilkka Rahkola. Ilkka tuntee kellarikohteet hyvin ja vastaa omalla asiantuntijuudellaan kellarin rakentamiseen liittyviin kysymyksiin.

Kellarin rakentaminen mielletään usein syyttä haastavaksi. Kellarin rakentaminen tuo pienelle tontille lisätilaa, koska kellariin voi sijoittaa tiloja, jotka muuten tehtäisiin mahdollisesti erillisinä rakennuksina kuten varastot, autotalli tai harrastustilat. Erityisesti suuremmissa kaupungeissa tontit ovat usein tiukassa ja tasamaan tontteja ei riitä kaikille. Kellarin rakentaminen vaatii suuremman budjetin kuin tasamaatontti, mutta hinta ei ole niin paljon kalliimpi kuin yleensä luullaan, kertoo Ilkka Rahkola.

Milloin taloon tarvitaan kellari?

Kellarin hyödyt tulevat parhaiten esiin jyrkillä rinnetonteilla. Usein rinnetonteille riittäisi porrastetut perustukset, mutta kellarin rakentamalla tontin saa hyödynnettyä parhaiten, sillä tiloja voi rakentaa päällekkäin. Kellarin ansioista tiloja voi tehdä jopa kolmeen tasoon, kun kellari mahdollistaa tilojen sijoittelun osittain maan alle.

Kellarin rakentaminen

Voiko kellarin tehdä millaiselle tontille tahansa?

Periaatteessa kellarin voi tehdä minkälaiselle tontille tahansa. Jos kellarin rakentaa tasamaan tontille, silloin kyseessä ei käytännössä ole kellari vaan betonista tehty ensimmäinen kerros. Tällöin kustannushyöty jää vähäiseksi, sillä betonirungon rakentaminen on yleensä hieman puurunkoa kalliimpaa.

Miten kellari suunnitellaan?

Kellari suunnitellaan siinä missä muutkin perustukset. Perustusten rakennesuunnittelu kuuluu aina Perustavan toimitukseen ja kellarikohteissa tehdään myös kellarin betonielementtisuunnittelu. Suunnittelussa huomioidaan tontti ja tontin olosuhteet, joten maaperätutkimus on hyvä olla tehtynä, jotta voidaan varmistua maaperän kantavuudesta. Perustussuunnittelu sisältää maaperän kantavuuden mukaan suunnitellut anturat sekä betonielementin ala- ja yläpään detaljeiden suunnittelun, eli sen, miten betonielementit liittyvät anturoihin sekä kellarin yläpuoleisiin rakenteisiin kuten puurunkoon ja lattiaan. Elementtisuunnittelussa tehdään kellarielementeistä työkuvat Perustavan elementtitehtaalle.

Kellarin rakentaminen

Sisältyykö kellarin suunnittelu rakennesuunnitteluun?

Kellarin elementti- ja perustussuunnittelmat sisältyvät talon rakennesuunnitelmiin. Tämän lisäksi tarvitaan kellarin yläpuolisten rakenteiden rakennesuunnitelma, muistuttaa Ilkka Rahkola.

Mistä materiaalista kellari tehdään?

Kellari tehdään betonista, mutta toisin kuin Perustavan sokkelit yleensä, kellaria ei tehdä paikalla valamalla. Betonielementit valetaan betonista Perustavan elementtitehtaalla, josta työmaalle kuljetetaan valmiit elementit. Betonielementtien rakenteessa betonisen ulkokuoren ja betonisen sisäkuoren välissä on eps-eriste. Rakenteen ansiosta betonielementti on ulkoapäin käytännössä valmis ja sisäpuoleltakin siistillä teräshiertopinnalla, joka on helppo viimeistellä asuinkäyttöön. Ulkopuolelta sokkelin voi halutessaan käsitellä, mutta maan pinnan yläpuolella olevalle näkyvälle osalle ei tarvitse välttämättä tehdä yhtään mitään. Maan alle jääviin osiin asennetaan patolevyt.

Kellarin rakentaminen

Paljonko kellarin rakentaminen maksaa? Paljonko kellarillisen kohteen rakentaminen on perussokkelilla tehdyn kohteen rakentamista kalliimpaa?

Kellarin kustannukset kiinnostaa ja joskus virheellisesti pidetään kellarin rakentamista kohtuuttoman kalliina, kertoo Ilkka Rahkola. ”Karkeasti sanottuna kellarin rakentaminen onkin kalliimpaa kuin tasamaalle rakentaminen, sillä sekä maanrakennustyöt että perustuskustannukset ovat korkeammat. Toisaalta rinnetontteja saattaa saada edullisemmin kuin tasamaan tontteja.” Yksinkertaisen kellarin voi saada 60 000–70 000 eurolla. Hinta ei kuitenkaan ole täysin vertailukelpoinen normaaliin matalaan sokkeliin, sillä kellarin ollessa kyseessä, perustusten teon jälkeen talossa on jo yksi kerros pystyssä. Valmiiksi asuinkäyttöön rakennettuna kellarikerroksen neliöhinta on sama, mitä yläpuolella olevan kerroksenkin rakentaminen maksaa.


Kellarin rakentaminen vaatii suuremman budjetin kuin tasamaatontti, mutta hinta ei ole niin paljon kalliimpi kuin yleensä luullaan.

Ilkka Rahkola, Perustava


Voiko kellarin saada muuttovalmiiseen talopakettiin?

Kellarin voi hyvin tehdä myös muuttovalmiiseen talopakettiin ja osa talotehtaista myykin kellareita muuttovalmiisiin talopaketteihin. Käytännössä kellarin voi tehdä kaikenlaisiin runkovaihtoehtoihin, kuten suurelementeillä toteutettavaan puurunkoiseen taloon, CLT- tai hirsitaloon. 

Voiko kellarin rakentaa asuttavaksi jälkikäteen?

Usein kellariin tehdään pesutilat ja sauna, joten ne tehdään toki valmiiksi ennen muuttoa. Joskus kellariin tehdään vain varastotilaa, autotalli tai harrastustilaa, eikä niitä ole välttämätöntä tehdä valmiiksi ennen muuttoa. Lattiavalu ja lämmityksen asentaminen täytyy kuitenkin hoitaa kuntoon rakennusvaiheessa, Ilkka Rahkola kertoo.

Mitä kellarikohteen perustusten tilausvaiheessa tulee huomioida?

Kellarikohdetta rakentaessa Perustavaan kannattaa olla mahdollisimman varhain yhteydessä, sillä kellarin perustus- ja elementtisuunnittelu vie enemmän aikaa kuin tavallinen perustusten rakennesuunnittelu.Rakennuslupa ei ole vielä välttämätön tässä vaiheessa, mutta suunnittelua varten tarvittavat lähtötiedot, kuten ARK-kuvat, runkotoimittajan perustuksen mittakuvat sekä sähkö- ja lvi-suunnitelmat tulee olla valmiina, jotta kellarikohteen perustusten suunnittelu voidaan aloittaa. Betonielementteihin tehdään sähkö- ja lvi-asennuksia varten varaukset, joten ilman näitä tietoja, ei suunnittelua voida tehdä. Viimeistään siinä vaiheessa kun talon runkotoimitus on sovittuna eikä talopakettiin sisälly perustukset, kannattaa meihin ottaa saman tien yhteyttä. Suosittelemme aina ottamaan yhteyttä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta voimme optimoida perustussuunnittelua alusta saakka.

Kuinka pitkä on kellarin toimitusaika?

Kellarin suunnitteluun tulee varata aikaa noin 3 viikkoa ja tuotantoon elementtitehtaalla noin 4 viikkoa, eli toimitusaika on vajaa kaksi kuukautta siitä, kun tarvittavat lähtötiedot on saatu. Lisäksi anturoiden, kellarielementtien ja välipohjan ontelolaattojen asennukseen tulee varata aikaa noin kaksi viikkoa. Mikäli tarvittavia lähtötietoja puuttuu, toimitus siirtyy eteenpäin. 

Kellarin rakentaminen

Miksi valita Perustavan elementtikellari itse tehdyn harkkokellarin sijaan?

Betonielementeistä tehdyllä kellarilla on lukuisia etuja. Tässä listattuna asiat, joiden vuoksi Perustavan elementtikellari on erinomainen valinta.

Nopeus. Nopeus on betonielementtikellarin iso etu. Harkoista kellaria tehtäessä riippuu muurarin nopeudesta, kuinka kauan muuraamisessa kestää. Ammattilaisellakin aikaa voi mennä useampi viikko. Betonielementtien asennus kestää noin kaksi päivää ja normaalissa omakotitalon kellarissa kestää työmaalla anturoineen ja ontelolaattoineen noin puolitoista viikkoa.

Sähkö- ja LVI-varaukset. Sähkö- ja LVI-varaukset tehdään kellariin seiniin jo elementtivaiheessa tehtaalla eikä valubetonikellariin tarvitse tehdä sähköjä pintavetona tai roilottaa niitä seinän sisään kuten harkkokellarin ollessa kyseessä. Sähköasennukset hoituu helposti ja siististi valubetonikellarissa.

Valmis pinta. Elementin ulkopinta on valmis sellaisenaan, joten tasoitusta ja pinnoitusta ei tarvitse tehdä kuten harkkokellarissa.

Lujuus. Elementtikellari on harkkokellaria lujempi, koska saumoja on huomattavasti vähemmän, vain yksi pystysauma noin viiden metrin välein. Ajan myötä tapahtuvaa saumojen mahdollista halkeilua tapahtuu valubetonikellarissa huomattavasti harkkokellaria vähemmän.

Ympäri vuoden. Elementtikellari voidaan tehdä myös talvella toisin kuin harkkokellari, jonka muuraaminen ei pakkasella onnistu. Betonielementtien saumoihin voidaan vetää lämpölangat, jolloin saumojen valaminen onnistuu ympäri vuoden.

Harkkojen materiaali ja työ on varmasti elementtikellaria halvempaa, mutta siinä vaiheessa kun harkot on muurattu, on monta työvaihetta jäljellä ennen kuin ollaan samassa vaiheessa kuin betonielementtien asennuksen jälkeen ollaan. Näitä työvaiheita on mm. harkkopinnan tasoittaminen ja pintakäsittely sisältä ja ulkoa sekä sähkövetojen roilotus. Jos pystyt itse muuraamaan harkkokellarin, etkä laske omalle työllesi hintaa ja voit työskennellä kesällä tulee harkoista tehty kellari varmasti halvemmaksi, laskeskelee Ilkka Rahkola.  Betonielementtien asennuksen jälkeen ollaan kuitenkin huomattavasti pidemmällä kuin harkkojen muurauksen jälkeen. 

Mitä Perustavan kellaritoimitus sisältää?

  • Suunnittelu (perustus- ja betonielementtisuunnittelu)
  • Paikalla valetut anturat
  • Kellarielementit
  • Tarvittaessa tukimuurit
  • Välipohjan ontelolaatta, joka jäykistää kellarirakenteen
  • Elementtien saumavalut
  • Ontelolaattojen saumavalut ja saumaraudoitteet
  • Välipohjan päälle tarvittaessa korotusvalut esim. kantavia väliseiniä varten
  • Kaikki Perustavan toimituksessa tarvittavat asennukset, rahdit ja nosturinostot 
Kellarin rakentaminen

Mitä kellarin asennuksen jälkeen tapahtuu?

Kun kellarin asennus on tehty, ollaan jo siinä vaiheessa, että talon runko voidaan pystyttää. Elementtien saumavalujen kuivuminen vie aikaa ja sinä aikana on hyvä tehdä esimerkiksi sisäpuolen täytöt ja valaa kellarin lattia sekä tehdä talon ulkopuolen täytöt, jonka jälkeen tapahtuu rungon pystytys.

Kellarikohteita ei kannata pelätä, muistuttaa Ilkka Rahkola. Asiantuntijamme auttavat parhaan mahdollisen ratkaisun löytämisessä myös kellarin suunnittelussa ja toteutuksessa.

Haaveiletko oman talon rakentamisesta? 

Lataa alla olevasta linkistä ilmainen 10 askelmaa omaan kotiin -opas. Sen avulla osaat aloittaa talon rakentamisen, vaikka et tietäisi aiheesta vielä paljoa.
https://bit.ly/lataa-10-askelmaa-omaan-kotiin-opas

Perustavan käyttämät laadukkaat betonielementit valmistetaan Perustava Elementin tehtaalla Lammilla. Mutta minkälainen työpaikka se on? Tällä videolla tutustutaan tehtaan työntekijöihin ja toimintaan.

PERUSTAVA – Rakentajan asiantunteva kumppani

Perustava on luotettava betoniperustusten suunnittelija ja urakoitsija. Meiltä saat rakennushankkeeseesi maaperätutkimuksen, perustus- ja elementtisuunnittelun, päärakennesuunnittelun (PRS), maarakennuksen, paalutuksen ja perustukset. Lisäksi teemme väestönsuojat, tukimuurit, kellarit ja betonirungot.

Palvelemme yksityisiä rakentajia, talotoimittajia ja rakennusliikkeitä ympäri Suomen.

Miksi Perustava?

  • Saat meiltä kaikki hankkeen perustukset ja tukimuurit sekä perustusten rakennesuunnittelun yhdellä sopimuksella – vaivattomasti ja ennalta sovitussa aikataulussa.
  • Voimme auttaa sinua omalla rakennesuunnitteluosaamisella säästämään koko hankkeen kustannuksissa.
  • Palvelemme sinua myös tontin maaperätutkimuksissa koko Suomessa. Kun tilaat laadukkaasti tehdyn tutkimuksen meiltä, kaikki perustamiseen liittyvien suunnitelmien teko on yhden toimijan käsissä.
  • Voimme hoitaa tontin maanrakennuksen Heinolasta Helsinkiin alueella – kiinteällä urakkahinnalla. Kun kaikki perustamiseen liittyvä – suunnitelmista toteutukseen – on yhden toimijan hallussa, urakkarajat pysyvät selkeinä.
  • Vastaamme kaikista perustamisvaiheessa tarvittavista pöytäkirjoista ja dokumenteista.

Palveluihimme kuuluvat

  • Maaperätutkimukset koko Suomen alueella
  • Perustussuunnittelut osana perustustoimitusta kaikkialle Suomeen
  • Maanrakennuksen Heinolasta Helsinkiin alueella
  • Perustukset kaikkiin hankkeisiin
    (maanvaraiset, paalutettavat ja kellarilliset perustukset sekä talousrakennusten perustukset)
  • Tukimuurit
  • Kellarit ja kivirungot
  • Kokonaiset hallit ja toimitilat asennettuna omalta elementtitehtaaltamme Lammilta

 

Tutustu palveluihimme

Ammattilaiset | Kotitaloudet


Kaikki yhteystiedot >>

Lähetä tarjouspyyntö >>

Lisätietoa rakentamisesta
#
Talon rakennus, hinta – paljonko talon rakentaminen maksaa
14.6.2021 klo 11.00
Talon rakennus, hinta ja budjetti. Erilaisia muuttujia on paljon tontin valinnasta viimeistelyyn. Tällä videolla avaamme asiaa lisää.
Lue lisää
#
Tontin ostaminen ja talon suunnittelu – Näin aloitat talohankkeen
11.6.2021 klo 11.00
Mistä aloittaa talon suunnittelu, josta olet haaveillut pitkään? Entä tontin ostaminen – mistä löydät sopivan rakennuspaikan? Monille juuri aloittaminen on…
Lue lisää
#
Maanrakennus on tärkeä osa taloprojektia
8.6.2021 klo 15.30
Maanrakennus on tärkeässä osassa onnistunutta rakennusprojektia. Unelmien koti lepää sorapedin ja sen päälle tehtävän perustuksen päällä vuosikymmeniä tai…
Lue lisää
#
Pienen omakotitalon rakentaminen on nyt trendikästä
31.5.2021 klo 9.30
Omakotitalojen neliöt pienenevät tonttien koon myötä ja energiatehokkuus on tärkeää rakentajille, joten pienen omakotitalon rakentaminen on nyt trendikästä.
Lue lisää
#
Ryhmärakentaminen – erinomainen tapa rakennuttaa oma koti
15.3.2021 klo 9.30
Ryhmärakentaminen on läpinäkyvä hanke, jossa tulevat asukkaat rakentavat tai rakennuttavat yhdessä talot, hyödyntäen yhteistyötä ja yhteisiä sopimuksia.
Lue lisää