hirsitalon rakentaminen hirsitalon perustukset

PERUSTAVA  |  RAKENTAJAN VINKIT

Piharakennukset jämäkäksi valuperustuksella


Omakotitalon pihapiiristä saattaa löytyä useita rakennuksia erilaisiin käyttötarkoituksiin: autotalli, pihavarasto, pihasauna, leikkimökki, jne. Piharakennuksen perustukset kannattaa mahdollisuuksien mukaan suunnitella ja toteuttaa rinnakkain omakotitalon perustusprojektin kanssa, jolloin säästyy aikaa ja rahaa. Koko tontin maatyöt ja tontille tulevien kaikkien rakennusten perustukset voidaan saattaa kerralla kuntoon eikä tonttia tarvitse avata työmaaksi useampaan kertaan. 

 

Tässä artikkelissa esittelemme tyypillisiä ja suositeltuja piharakennusten perustusratkaisuja käytännönläheisesti. Piharakennuksen käyttötarkoitus määrittää perustusvalintaa ja tyypillisin piharakennusten perustusratkaisu Suomessa on ollut harkkoperustus. Osa kevyistä talousrakennuksista onkin mahdollista tehdä harkkojen tai laattojen varaan. 

Vahva ja saumaton valuperustus kuitenkin haastaa tämän perinteisen piharakennusten perustusratkaisun erityisesti silloin, jos toteutus on mahdollinen omakotitalon perustusten rakentamisen yhteydessä. Suurempi piharakennus edellyttää rakennuslupaa ja kiinteitä perustuksia.

Suurempi piharakennus / autotalli edellyttää takennuslupaa ja kiinteitä perustuksia.

Pihavaraston perustukset

Pihavaraston perustamistapa on yleensä todella yksinkertainen, sillä rakennukseen ei tyypillisesti tule eristystä. Näissä tapauksissa perustamiseen käytetään harkkotolppia ja ruuvipaaluja. Multakerroksen kuorimisen jälkeen kuoppa täytetään soralla, sepelillä tai murskeella. Mursketäytön päälle voi latoa tarvittaessa pihakivetystä tai betonilaattoja.

Tolppaperustus tehdään kevytsoraharkoilla tai tiilillä, jotka tyypillisesti asetetaan lähtemään betonilaattojen päältä. Rakennuksen kuorma on sen verran vähäinen, että se ei heiluta perustuksia. Laattarakenteiseksi rakennetun pohjan routasuojaus ulotettava vähintään metrin rakennuksen seinän ulkopuolelle. Pohjalle asetetaan suodatinkangas, vähintään 200 mm kapillaarikivitäyttö ja sen päälle esim. 50+50 Finnfoam-eriste sekä vähintään 80 mm teräsverkolla raudoitettu betonilaatta. Lattian tuuletus on myös varmistettava. Näin syntyy toimiva pohjaratkaisu pihavarastolle.

 

Piharakennusten perustuksiin käytetään usein harkkotolppia ja ruuvipaaluja.


Pihavaraston ruuvipaaluperustus

Pihavarastoon voi harkita myös ruuvipaaluperustusta. Perustukset lähtevät samalta pohjalta, eli ruuvipaalut kierretään maahan ennen pohjan täyttämistä ja rakennus nousee ruuvien päältä. Tällöin kestävä rakenne syntyy, kun ruuvipaaluja asetetaan maahan metrin välein riittävän vahvojen tukiorsien väliin. Tähän voi käyttää esimerkiksi painekyllästettyä lautaa (50 x 150 mm) ja lattian voi tehdä n. 10 mm raolla kakkosnelosesta. Jotta rakenteet tuulettuvat, rakenteen on oltava vähintään 300 mm irti maasta, mieluummin puoli metriä, eli käytännössä varasto tarvitsee yhdestä kahteen porrasta.
 

Moderneissa pihasaunoissa, jotka ovat usein pienen omakotitalon kokoisia, käytetään valuperustuksia.


Pihasaunan perustukset

Pihasaunan perustukset tehdään yleensä pilariperustuksina tai maaruuviperustuksina. 

Pihasaunan perustusten mittapiirros tulee tyypillisesti saunatoimittajalta, jonka mukaan pilarit tai perustus tulee mitoittaa. Varsinainen perustussuunnitelma tehdään paikkakohtaisesti maaperä ja rakenteet huomioiden. Pilariperustuksissa maaperän ja rakennuksen väliin jätetään vähintään 30 cm tuulettuva väli.   

Moderneissa pihasaunoissa, jotka ovat myös rakenteeltaan kookkaampia, käytetään valuperustuksia. Tällöin vesiputkien kuljetus ja kytkentä voidaan tehdä ilman erillistä putkien eristystä pihasaunan alla. Umpinainen sokkelipalkki pitää talvella pihasaunan alapuoliset lämpötilavaihtelut paremmin kurissa normaalin omakotitalon tavoin.
 

Omakotitalon läheisyyteen rakennettavan autotallin perustukset kannattaa muiden piharakennusten ohella tehdä samalla kertaa omakotitalon perustusten kanssa. Tarvittaessa sokkeli voi odottaa vuoden pari rakentamisen aloittamista.


Autotallin perustukset

Omakotitalon läheisyyteen rakennettavan autotallin perustukset kannattaa muiden piharakennusten ohella tehdä samalla kertaa omakotitalon perustusten kanssa. Maaperätutkimukseen sisältyy usein myös autotallin alapuolella oleva maaperä.

Tyypillisesti modernin omakotitalon autotallin pohja muodostuu varasto-osasta ja autokatoksesta, jolloin perustukset tulevat lämpimän varasto-osan alle esimerkiksi neliön muotoisena laatikkona. Avoimeen autokatokseen valetaan 1-3 pilarianturaa rakennuksen runkopalkkeja varten.

Autotallin perustuksissa käytetyn betonisen pilarianturan koko on vakiona 500 mm x 500 mm ja sen päälle asennetaan metallinen pilarijalka. Autokatoksen puinen runkotolppa kiinnittyy pystytyksessä pilarianturan ja pilarijalan varaan. Pilarijalka kiinnitetään kahdella kiila-ankkurilla anturaan ja runkotolppa ruuvataan kolmella läpipultilla kiinni puuhun.

Autokatoksen ulkonurkassa yleensä vaaditaan jäykkäliitoksista pilarijalkaa, joka kestää esimerkiksi auton törmäämisen ilman koko autokatoksen romahtamista. Jäykkäliitoksinen pilarijalka on rakenteeltaan massiivisempi kuin normaali pilarijalka. Jäykkäliitoksisen pilarijalan kiinnityksessä käytetään useampaa kiila-ankkuria ja myös runkotolpan kiinnitys tukee sen jäykistävää rakennetta. Monien kaupunkien rakennusvalvonta vaatii ulkonurkkaan jäykkäliitoksista pilarijalkaa juuri sen vahvan kestävyyden vuoksi.

Jos rakentaja haluaa toteuttaa täysin lämpimän tai katoksettoman autotallin, perustukset ovat samanlaiset kuin omakotitalossakin. Perustusten osalta se voi tarkoittaa kanttista eli nelikulmaista laatikkoa ja esimerkiksi maanvaraista, 900mm korkeaa sokkelipalkkia. Autotallin rakenteellisena poikkeavuutena on kuitenkin se, että sokkelipalkkiin tehdään usein oviaukon madallukset. Autotallissa lattiapinta on tyypillisesti sokkelin yläpinnan alapuolella ja usein juuri siitä syystä, että autotallin etuosaan tehtävä ajoluiska saadaan mahdollisimman loivaksi eikä autotalliin ajettavan auton alapohja jää kiinni ajoluiskan ja oven kulmaan.
 

Leikkimökit eivät usein tarvitse raskaita perustustöitä. 


Leikkimökin perustukset

Leikkimökit eivät kevytrakenteisuutensa vuoksi yleensä edellytä raskaita perustustöitä. Rakennuksen runko pystytetään peruspilarien päälle ja peruspilareina voidaan käyttää erilaisia luonnonkiviä, kestopuutolppia tai betoni- tai kevytbetoniharkkoja. Peruspilarit voidaan myös valaa erikseen betonista muottiastiaan.
 

Haaveiletko oman talon rakentamisesta? 

Lataa alla olevasta linkistä ilmainen 10 askelmaa omaan kotiin -opas. Sen avulla osaat aloittaa talon rakentamisen, vaikka et tietäisi aiheesta vielä paljoa.

Lataa ilmainen opas >>

PERUSTAVA – Rakentajan asiantunteva kumppani

Perustava on luotettava betoniperustusten suunnittelija ja urakoitsija. Meiltä saat rakennushankkeeseesi maaperätutkimuksen, perustus- ja elementtisuunnittelun, päärakennesuunnittelun (PRS), maarakennuksen, paalutuksen ja perustukset. Lisäksi teemme väestönsuojat, tukimuurit, kellarit ja betonirungot.

Palvelemme yksityisiä rakentajia, talotoimittajia ja rakennusliikkeitä ympäri Suomen.

Miksi Perustava?

  • Saat meiltä kaikki hankkeen perustukset ja tukimuurit sekä perustusten rakennesuunnittelun yhdellä sopimuksella – vaivattomasti ja ennalta sovitussa aikataulussa.
  • Voimme auttaa sinua omalla rakennesuunnitteluosaamisella säästämään koko hankkeen kustannuksissa.
  • Palvelemme sinua myös tontin maaperätutkimuksissa koko Suomessa. Kun tilaat laadukkaasti tehdyn tutkimuksen meiltä, kaikki perustamiseen liittyvien suunnitelmien teko on yhden toimijan käsissä.
  • Voimme hoitaa tontin maanrakennuksen Etelä-Suomessa – kiinteällä urakkahinnalla. Kun kaikki perustamiseen liittyvä – suunnitelmista toteutukseen – on yhden toimijan hallussa, urakkarajat pysyvät selkeinä.
  • Vastaamme kaikista perustamisvaiheessa tarvittavista pöytäkirjoista ja dokumenteista.

Palveluihimme kuuluvat

  • Maaperätutkimukset koko Suomen alueella
  • Perustussuunnittelut osana perustustoimitusta kaikkialle Suomeen
  • Maanrakennus Etelä-Suomessa
  • Perustukset kaikkiin hankkeisiin
    (maanvaraiset, paalutettavat ja kellarilliset perustukset sekä talousrakennusten perustukset)
  • Tukimuurit
  • Kellarit ja kivirungot
  • Kokonaiset hallit ja toimitilat asennettuna omalta elementtitehtaaltamme Lammilta

 

Tutustu palveluihimme

Ammattilaiset | Kotitaloudet


Kaikki yhteystiedot >>

Lähetä tarjouspyyntö >>

Lisätietoa rakentamisesta
#
Sokkelin maalaus ja huolto – mitä tulee huomioida?
22.6.2020 klo 12.30
Hyväkuntoisella ja siistillä on yllättävän suuri merkitys talon yleisilmeeseen. Siksipä sokkelin kunnosta kannattaa huolehtia säännöllisesti.
Lue lisää
#
Maanvaraiset ja paalutettavat perustustyypit
29.5.2020 klo 14.30
Tässä kirjoituksessa käydään läpi yleisimmät perustustyypit ja -materiaalit sekä se, mikä perustustyypin määrittelee. Artikkelissa tutustutaan myös…
Lue lisää
#
Ota nämä huomioon - maaperätutkimus ja maarakennustyöt
11.5.2020 klo 16.12
Maaperätutkimuksessa tutkitaan maaperän rakennetta. Tutkimuksen tavoitteena on saada selville maaperän rakenne, kantavuus sekä pohjaveden taso. Pohjatutkimus…
Lue lisää
#
Talon suunnittelu – vältä nämä yleiset virheet
29.4.2020 klo 12.27
Omakotitalon rakentaminen ei olekaan mikään ihan pieni projekti. Onnistuakseen se vaatii suunnittelua, huolellisuutta ja asiaan paneutumista. Tässä muutama…
Lue lisää
#
Talon perustusten hinta - Mitkä asiat vaikuttavat siihen?
24.4.2020 klo 12.10
Tässä oppaassa on Perustavan myyntipäällikön Hannu Kalliokosken vinkit siitä, mistä perustusten hinta koostuu ja mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota…
Lue lisää