PERUSTAVA | RAKENTAJAN VINKIT
Talon suunnittelu – vältä nämä yleiset virheet
Omakotitalon rakentaminen ei olekaan mikään ihan pieni projekti. Onnistuakseen se vaatii suunnittelua, huolellisuutta ja asiaan paneutumista. Tässä muutama yleinen virhe, jotka välttämällä onnistut varmemmin oman kodin rakentamisessa.
Talon suunnitteluun ei varata riittävästi aikaa
Joskus talon suunnitteluvaiheeseen ei varata riittävästi aikaa ja kiirehditään toteutusvaiheeseen ennen kuin kaikki suunnitelmat ovat valmiina. Myös tontin huomiointi talon suunnittelussa saattaa joskus unohtua. Tilojen määrän yli- tai aliarviointi on yleinen virhe talon suunnittelussa.
Näin vältät virheen: Mitä enemmän projektia on ennalta suunniteltu, sitä helpommin rakennusprojekti etenee. Suunnitteluvaiheessa tulee ehdottomasti ottaa huomioon tontti ja se, miten talo sijoittuu tontille sekä ilmansuunnat. Vastaava mestari ja pääsuunnittelija kannattaa ottaa mukaan jo suunnitteluvaiheessa, jotta voit hyödyntää asiantuntijan näkemystä kaikissa rakennusprojektin vaiheissa. Myös kokenut talomyyjä tietää, mitkä asiat kannattaa ottaa huomioon tontissa ja ilmansuunnissa.
”Suunnitteluvaiheessa tilojen tarpeen kartoittaminen ja miettiminen on yksi omakotitalon rakentamisen tärkeimpiä asioita”, kertoo Perustavan myyjä Kimmo Kurki. Tiloja ei pidä yli- tai aliarvioida vaan kannattaa miettiä realistisesti, millaisille tiloille on käyttöä ja mitä ilman ei pärjätä. Päätä jo suunnitteluvaiheessa, mitkä ovat ne tärkeimmät seikat, josta et ole valmis luopumaan ja joiden suhteen kompromisseja ei tehdä. Muista seikoista voi neuvotella, mutta tärkeimmät päätökset pitää projektin loppuun saakka.
Tontin ominaisuudet jää selvittämättä ja pohjatutkimus tekemättä
Tontin pohjamaa määrittelee omakotitalon perustukset sekä pohjatöiden kustannukset ja kaikkia talotyyppejä ei ole mahdollista rakentaa kaikille tonteille. Pehmeän maaperän vaatima paalutus tai isojen korkovaihtelujen tasaaminen tontilla voi lohkaista ison siivun budjetista, joten siihen tulee varautua jo projektin suunnitteluvaiheessa.
Näin vältät virheen: Teetä siis maaperätutkimus hyvissä ajoin, mielellään ennen tontin ostamista, jotta tiedät hyvissä ajoin, paljonko maarakennustöihin tulee varata aikaa ja rahaa. Kannattaa huomioida maarakennustöihin ja perustamiskustannuksiin varattava budjetti tontin hinnassa. ”Ota vastaava mestari ja pääsuunnittelija mukaan jo tonttia valitessa, sillä he osaavat kertoa, miten tontin ominaisuudet vaikuttavat kokonaiskustannusarvioon”, suosittelee Kimmo Kurki Perustavalta.
Harva taloprojekti etenee täysin suunnitelmien mukaan ilman vastoinkäymisiä, mutta niistäkin selviää, kun sekä budjetti että aikataulu joustaa.
Liiallinen kiire ja joustamattomuus
Omakotitalon rakentamisessa ei kannata pitää kiirettä. Liian tiukka aikataulu maksimoi virheiden määrän. Viime hetken päätökset on varma keino epäonnistua! Jos yllätyksiin ei varauduta lainkaan, rakentamisaikataulu venyy suunnitellusta ja se osaltaan aiheuttaa kiirettä.
Näin vältät virheen: Omakotitalon rakentaminen kannattaa tehdä huolellisesti. Varaa riittävästi aikaa ja joustoa aikatauluun, jotta rakentaminen onnistuu sujuvasti. Liian kireät aikataulut altistavat virheille rakentamisessa. Älä kiirehdi myöskään talotoimittajaa vaan tilaa talopaketti järkevällä ja realistisella aikataululla, jolloin yritys voi toimittaa laatua sovitusti.
Kilpailuta projektin eri vaiheet ajoissa, jotta sinulla on aikaa vertailla vaihtoehtoja ja toimitussisältöjä. Jätä joustovaraa niin aikatauluun kuin budjettiinkin ja pidä mielessä, että yllätyksiä voi tapahtua, jotta olet niihin henkisesti varautunut. Harva taloprojekti etenee täysin suunnitelmien mukaan ilman vastoinkäymisiä, mutta niistäkin selviää, kun sekä budjetti että aikataulu joustaa.
Liian tiukka budjetti tai budjettia ei seurata
Kun budjetti on laskettu tiukasti, joustoa ei ole lainkaan ja yllätykset syövät budjettia projektin muista vaiheista. Jos budjetissa on joustoa, voi unelmat jäädä toteuttamatta budjetin ylittämisen pelossa.
Näin vältät virheen: Budjetin ylittymiseen kannattaa varautua aina. Pankit antavat usein suosituksen 10% ylitykseen varautumisesta. Kustannuksia on tärkeä seurata projektin kaikissa vaiheessa. Mitä aikaisemmin huomaat budjetin ylittymisen, sitä nopeammin tiedät, että tarvitaan lisärahoitusta tai jostain on tingittävä. Vastaavasti huomaat, jos budjetissa on ylimäärästä ja sen myötä voikin tulla positiivisia yllätyksiä. Kimmo Kurki Perustavalta vinkkaa, että ehkä tällöin voit täyttää jonkin unelman, josta et suunnitteluvaiheessa uskaltanut edes haaveilla. On turha tinkiä kaikesta, jos budjetissa on varaa.
Kokonaiskuvan unohtuminen
Rakentaja saattaa keskittyä usein vain projektin pääseikkoihin ja unohtaa kokonaisuudesta esimerkiksi piharakentamisen tärkeyden. Pihan rakentaminen jätetään usein vasta omakotitalon valmistumisen jälkeiseksi huoleksi, jolloin rakentaja ei enää jaksa panostaa pihaan ja budjettikin on loppunut aikaa sitten.
Näin vältät virheen: Aloita suunnittelu ajoissa ja piharakentaminen jo tontin perustusvaiheessa, jolloin säästät perustus- ja maarakennuskustannuksissa. Myös sisustusvalintoihin tulee paneutua ajoissa, jotta sisätyövaiheessa suunnitelmat ovat selvillä.
”Keskity rakennusprojektissa niihin asioihin, jotka parhaiten osaat.”
Kimmo Kurki, Perustava
Ammattitaidoton työvoima
Moni omakotitalon rakennusvirhe johtuu ammattitaidottoman työvoiman käyttämisestä. Alkeelliset virheet kostautuvat ja näkyvät rakentamisen laadussa.
Näin vältät virheen: Valitse urakoitsijasi ja asentajasi huolella, äläkä pidä hintaa ainoana kriteerinä. Pyydä suosituksia ja työnäytteitä, sekä hyödynnä vastaavan mestarin ammattitaitoa ja kokemusta yhteistyökumppaneita valitessa.
Omien resurssien yliarvioiminen
On yleinen virhe kuvitella omat resurssit ja taidot hiukan yläkanttiin omakotitalon rakentamista suunnitellessa. ”Moni omakotirakentaja säästää väärässä paikassa ja tekee sellaistakin itse, johon taidot ei riitä”, tietää Kimmo Kurki Perustavalta.
Näin vältät virheen: Suhtaudu kriittisesti omiin taitoihin ja ajallisiin resursseihin. Osta ammattitaitoa vaativat työt alan kokeneelta ammattilaiselta, joka hoitaa homman tehokkaasti ja taidokkaasti. Jos sinulla on rakennusalan koulutus ja kokemusta, voit hyvin tehdä osan töistä itse. Jos olet noviisi rakentamisessa, kannattaa pitäytyä esimerkiksi tontin siivous- ja järjestelyhommissa. ”Keskity rakennusprojektissa niihin asioihin, jotka parhaiten osaat”, summaa Kimmo Kurki.
PERUSTAVA – Rakentajan asiantunteva kumppani
Perustava on luotettava betoniperustusten suunnittelija ja urakoitsija. Meiltä saat rakennushankkeeseesi maaperätutkimuksen, perustus- ja elementtisuunnittelun, päärakennesuunnittelun (PRS), maarakennuksen, paalutuksen ja perustukset. Lisäksi teemme väestönsuojat, tukimuurit, kellarit ja betonirungot.
Palvelemme yksityisiä rakentajia, talotoimittajia ja rakennusliikkeitä ympäri Suomen.
Miksi Perustava?
- Saat meiltä kaikki hankkeen perustukset ja tukimuurit sekä perustusten rakennesuunnittelun yhdellä sopimuksella – vaivattomasti ja ennalta sovitussa aikataulussa.
- Voimme auttaa sinua omalla rakennesuunnitteluosaamisella säästämään koko hankkeen kustannuksissa.
- Palvelemme sinua tontin maaperätutkimuksissa koko Suomessa. Kun tilaat laadukkaasti tehdyn tutkimuksen meiltä, kaikki perustamiseen liittyvien suunnitelmien teko on yhden toimijan käsissä.
- Voimme hoitaa tontin maanrakennuksen Heinolasta Helsinkiin alueella – kiinteällä urakkahinnalla. Kun kaikki perustamiseen liittyvä – suunnitelmista toteutukseen – on yhden toimijan hallussa, urakkarajat pysyvät selkeinä.
- Vastaamme kaikista perustamisvaiheessa tarvittavista pöytäkirjoista ja dokumenteista.
Palveluihimme kuuluvat
- Maaperätutkimukset koko Suomen alueella
- Perustussuunnittelut osana perustustoimitusta kaikkialle Suomeen
- Maanrakennuksen Heinolasta Helsinkiin alueella
- Perustukset kaikkiin hankkeisiin
(maanvaraiset, paalutettavat ja kellarilliset perustukset sekä talousrakennusten perustukset) - Tukimuurit
- Kellarit ja kivirungot
- Kokonaiset hallit ja toimitilat asennettuna omalta elementtitehtaaltamme Lammilta
Tutustu palveluihimme
Lisätietoa rakentamisesta
- ← Edellinen
- 1
- 2 (nykyinen)
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- …
- 10
- Seuraava →