Perhe Mäkilähde
Mäkilähteen perheen haave uudesta kodista sai alkunsa lapsiperheen päivittäisen arjen myötä. Kaipuu lisäneliöille ja omalle pihalle painoivat perheen vaakakupissa ja vahvistivat entisestään ajatusta uudesta kodista. Siitä alkoi Juuso Mäkilähteen ja hänen perheensä yhteinen hirsitaloprojekti.
"Olen viettänyt oman lapsuuteni pikkukaupunkien omakotitaloalueella, joten halusin tarjota vastaavaa kokemusta omille lapsilleni. Pääkaupunkiseudulla toki asutaan, mutta sellaista omaa pihaa ja turvallista lapsuuden kotia tässä haettiin. Aluksi emme edes haaveilleet rakentamisesta, mutta tämä reitti vain alkoi näyttää todennäköisemmältä."
Omakotitalon tontti ratkaisee
Monet rakentajat tietävät Uudenmaan tonttitilanteen. Mäkilähteet tutkailivat tonttitarjontaa Kirkkonummen puolelta, sillä seudulla asui monia tuttuja ja sukulaisia. Monien kyselyiden ja etsinnän jälkeen yksittäinen Facebook-kysely johti sopivalle tontille. Juuso tiesi jo tonttia etsiessä, ettei tonttia kannattaisi ostaa sokkona vaan alkuun oli selvitettävä tontin maaperä sekä muut rakentamiseen vaikuttavat seikat.
"Teetimme ennen tonttikauppoja maaperätutkimuksen ja arkkitehtimme kävi heti katsomassa sitä. Meille oli tiedossa, että pohja-ja perustuskustannukset ratkaistaan tässä vaiheessa rakentamista, emmekä halunneet ottaa siinä mitään riskiä. Tämä on tärkeä tiedostaa kaikkien rakentajien, jos maapläntti ei ole entuudestaan tuttu."
Totutusta tavasta poiketen Mäkilähteen taloa lähdettiin suunnittelemaan tontin ehdoilla eikä perheellä ollut valmista visiota lopullisesta talosta. Tontti osoittautui kallioperäiseksi ja täten perustamistapa oli maanvarainen. Perhe mietti yhdessä arkkitehdin kanssa erilaisia pohjaratkaisuja ja niitä peilattiin tontille. Lopullinen valinta L-mallisesta hirsitalosta syntyi.
"Tontista saimme myös selville sen, että se vaatisi alkuun paljon räjäytystä. Osasimme ennakoida maarakennuksen kustannuksia sitä kautta. Kokonaisbudjetin kannalta tontin tunteminen ja ymmärrys antavat varmuutta rakentamiseen ja sen vuoksi tonttia ei kannata koskaan sokkona ostaa."
Tarkoin valittuja rakennusliikkeitä ja oma projektinjohto
Syyskuussa 2020 Mäkilähteen tontilla alkoi tapahtua. Siinä vaiheessa rakennuskumppanit kuten Perustava oli jo sovittu ja päätetty. Mäkilähteet päätyivät ensirakentajina ulkoiseen projektinjohtoon, joka ottaisi vastuuta työmaan valvonnasta ja seurannasta. Samoin eri toimittajat ja kumppanit valittiin yhdessä projektijohdon kanssa. Juuson ei tarvinnut käyttää kaikkia iltoja googlettamiseen ja tarjouskilpailuihin, vaan valmiiden ehdotusten pohjalta perhe valitsi sopivimmat kumppanit projektiin.
"Ensirakentajalle ulkoistettu projektinjohto toi eniten apua aikataulujen puljaamiseen ja muuhun yleiseen sopimiseen. Rakentamisessa on paljon eri vaiheita ja tekijöitä ja siksi on tärkeää, että aikataulut ja työvaiheet soljuvat sovitusti eteenpäin eikä mihinkään väliin synny hukkaa. Projektinjohdolle pystyi soittamaan milloin tahansa ja he auttoivat ymmärtämään eri työvaiheita ja meidän tekemien päätösten merkityksiä ja seurauksia."
Omakotitalon perustukset Perustavalta
Mäkilähteet olivat kuulleet suosituksia Perustavasta omalta projektinjohdolta sekä talotoimittaja Honkarakenteelta. Juuso tutustui asiaan lisää ja tarjouspyyntö laitettiin Perustavalle. Perustava Espoo laski Mäkilähteelle tarjouksen ja kaupat syntyivät muutamien neuvotteluiden jälkeen. Samalla kertaa toteutettaisiin sekä talon että autokatoksen perustukset.
"Asiakkaan näkövinkkelistä perustusvaihe oli tosi simppeli. Tontin oston ja talon suunnitelmien jälkeen tiedettiin millainen talosta tulee ja sitten Perustavan kanssa katsottiin mitkä perustusratkaisut siihen sopivat. Kun perustusaikataulu sitten läheni, Perustavan työnjohto ja asennus hoitivat työn kunnialla maaliin."
Omassa rakennusprojektissa Mäkilähteet arvostivat Perustavan tapaa dokumentoida sekä tehdä asiat läpinäkyvästi. Juusolla oli ennakkoon mielikuva rakennusalan hähmäisyydestä, mutta oman rakennusprojektin aikana silmät aukesivat. Niinkin arkinen asia kuin perustusten tekeminen tuli Perustavan dokumentoinnin ja järjestelmien kautta 2020-luvulle. Muutenkin projektiin oli valittu luotettavat kumppanit, joiden annettiin tehdä rauhassa sitä missä he olivat parhaita.
"Meillä meni perustusten osalta kaikki niin kuin oltiin sovittu ja Perustavasta jäi sellainen fiilis, että jos jotain olisi tapahtunut, asiat olisi hoidettu loppuun saakka kuntoon. Rakennusala on kuitenkin ihmisten kädenjälkeä ja aivan varmasti virheitä sattuu. Rakennuttajana täytyy vain koittaa pitää hyvät välit kaikkien toimijoiden kanssa ja luottaa, että asiat hoidetaan. Meidän kohdalla on ainakin näin käynyt."
Paljon eri työvaiheita ja lopussa muutto
Perustavan perustustoimituksen jälkeen Honkarakenteen hirret saapuivat tontille. Talon runko kasattiin parin kolmen viikon aikana ja sen jälkeen taloon tuli katto. Taloautomaatio aiheutti talon sisällä pieniä suunnitelmien viilauksia, mutta loppuvuodesta lattialämmitys ja lattiavalu päästiin tekemään. Lattioiden annettiin kuivua joulun pyhien yli.
"Talon sisähommat aloitettiin alkuvuodesta ja olisiko ollut huhtikuun alkua kun alettiin pintoja miettimään. Se aiheutti paljon enemmän päänvaivaa mitä aiemmat työvaiheet. Meillä oli varattuna hyvin peliaikaa alkuun, mutta tämä keväällä alkanut materiaalien saatavuusongelma aiheutti vähän hankaluuksia ja viivästymisiä sisätöiden suhteen."
Vauhti työmaalla kiivastui entisestään ja viimeinen kuukausi eli kesäkuu työmaalla tehtiin hartiavoimin hommia. Kokonaisaikataulun pysyessä kuitenkin etuajassa Mäkilähteen perhe pääsi muuttamaan taloon kesä-heinäkuun taitteessa. Jäljelle jäivät pihatyöt ja muutamia pieniä sisätöitä. Mäkilähteet saivat kuitenkin hieman rauhottua rakennusprojektin kanssa.
"Rakentaminen on iso ja fyysinen ponnistus, joka vaatii aina veronsa. Se on ihmiselle niin tärkeä juttu ja sen aikana pelataan sekä isoista rahoista että päätöksistä. Nyt kun olemme loppusuoralla ja syksy taas saapuu, pääsemme nauttimaan oikeasti työn tuloksesta. Tämä projekti on opettanut minua valtavasti ja olen päässyt näkemään läheltä mitä talon rakentaminen vaatii."